Pályázat

A kedvezményezett neve: Opti-Cost Kft.infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

A projekt címe: Mikrohullámú vákuum szárítási élelmiszertechnológiai kutatások és kísérleti üzem kialakítása

A szerződött támogatás összege: 384 081 397 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 67.42 %

A projekt tartalmának bemutatása: A kutatás-fejlesztési projekt révén egy olyan komplex, integrált gyártástechnológia és prototípus kerül kifejlesztésre, amely nem érhető el sem a hazai, sem pedig a nemzetközi piacon. A fejlesztés eredménye egyszerre lesz képes növelni a termelés hatékonyságát, a szűk piacon elért eddigi legjobb eredményekhez képest és lehetőséget nyújt arra, hogy innovatív, egészséges és piacképest hazai termékcsoport előállítása valósulhasson meg. A mikrohullám integrációja a jelenleg használatos vákuum szárítás technológiába egy olyan új, magyar fejlesztésű élelmiszeripari technológiát fog képezni, mely méltán számíthat a nemzetközi piacok figyelmére is. Előzetes kutatásunk szerint ilyen gyártástechnológia nemzetközi viszonylatban sem lelhető fel. A mikrohullámú vákuum szárítás elterjedése a gyümölcs- és zöldségszárítmányok piacán hatékonyság növekedést és minőségjavulást indukálhat. Napjainkban rendkívül fontos szerepet kapnak az életminőséget javító, preventív tulajdonságú, funkcionális hatással rendelkező élelmiszerek fogyasztása. Ebben a szerepkörben kiemelkednek a zöldségek és gyümölcsök, melyek frissen és feldolgozva egyaránt népszerűek. A projekt fő célja egy olyan élelmiszeripari, szárítási technológia kifejlesztése, a folyamathoz alkalmazott kamrában alacsony hőmérsékleten, és, nyomáson megfelelően megválasztott intenzitású elektromos mezőben mikrohullámokkal történő fűtéssel megy végbe. A technológia lehetővé teszi olyan különleges tulajdonságokkal bíró szárítmányok kinyerését, amilyenek a hagyományos módszerekkel nem érhetők el.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2018.06.30.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00451

Vissza az előző oldalra